Ro i kroppen – mindfulness og pusten som medisin for et overbelastet nervesystem
- Linda Konningen
- 27. mars
- 3 min lesing
I mange år levde jeg med et nervesystem som konstant var i beredskap. Jeg pustet overfladisk, sov dårlig, var ofte sliten – selv etter hvile – og følte meg mer og mer frakoblet meg selv. Og det merkeligste var at de tingene jeg trodde skulle hjelpe – som trening, hvile, sunn mat – ikke alltid gjorde det.
I dag vet jeg hvorfor. Og det er en av grunnene til at jeg brenner for å dele dette videre.

Når kroppen ikke klarer å lande – selv i hvile
Når vi har vært utsatt for langvarig stress, enten det er fysisk, psykisk, følelsesmessig eller relasjonelt, kan nervesystemet bli stående i en slags «alarmberedskap». Det betyr at selv når ytre forhold er rolige, er kroppen fortsatt på vakt. Det sympatiske nervesystemet (fight or flight) står påskrudd, og det er som om kroppen ikke får med seg at det er trygt å hvile.
Jeg opplevde selv hvordan det kunne kjennes som "uro i kroppen" uten at jeg visste hvorfor. Jeg kunne legge meg ned for å hvile, men kjente ikke på ro. Jeg prøvde å trene for å få overskudd, men endte opp mer utmattet. Det føltes som å være fanget i en kropp som ikke lenger visste hvordan man skulle "skru seg av".
Det var først da jeg lærte hvordan jeg kunne regulere nervesystemet at ting begynte å snu. Ikke ved å gjøre mer – men ved å gjøre mindre, og med mer bevissthet.
Mindfulness og pust – enkle verktøy med dyp effekt
I møte med både mine egne utfordringer og i arbeidet med klienter og barn som strever med regulering, har jeg sett hvordan små øvelser kan ha stor effekt. Det handler ikke om å "fikse seg selv", men å skape små drypp av trygghet og tilstedeværelse.
Her er en pusteøvelse jeg selv bruker daglig – og som jeg ofte anbefaler videre:
🧘♀️ 4-7-8-pusten
Pust rolig inn gjennom nesen i 4 sekunder
Hold pusten i 7 sekunder
Pust rolig ut gjennom munnen i 8 sekunder (tenk at du blåser gjennom et sugerør)
Gjenta 3–5 ganger
Denne pusten aktiverer det parasympatiske nervesystemet, som hjelper kroppen med å skifte fra stress til ro. Den kan brukes hvor som helst – i bilen, på do, før et møte eller når du legger deg.

Små grep som roer nervesystemet i hverdagen
Her er noen av mine egne favoritter – ting jeg selv bruker og som har hatt stor effekt:
🌱 Bevegelse med nærværNår jeg var på mitt mest utmattede, måtte jeg legge vekk tanken om "effektiv trening". I stedet begynte jeg å gå sakte turer i skogen, kjenne føttene i bakken, legge merke til lydene og vinden. Mindful bevegelse – gjerne sammen med pusten – ble en nøkkel.
💧 Støtt kroppen med det den manglerJeg oppdaget at kroppen min var tappet for magnesium og omega-3 – viktige byggesteiner for nervesystemet. Jeg fikk også hjelp av mat som stabiliserte blodsukkeret og dempet betennelse. Mat ble medisin.
🕯️ TrygghetsritualerSmå handlinger som sender signal til kroppen om at “nå er vi trygge”: tente lys om morgenen, et fotbad på kvelden, en kopp varm te i stillhet, eller en duft jeg assosierer med ro.
🫶 Egenomsorg med grenserJeg måtte lære meg å si nei. Å sette grenser uten dårlig samvittighet. Jeg trengte å bli min egen beste venn – og det var en reise i seg selv.
Til deg som kjenner deg igjen
Hvis du er der jeg var – der hvor kroppen kjennes sliten, hodet er overaktivt og ingenting egentlig gir deg ro – så vil jeg si dette:
Du er ikke alene. Du er ikke ødelagt. Du trenger trygghet, ikke mer press. Du trenger milde, små grep, ikke store endringer på én gang.
Det er fullt mulig å få det bedre. Å kjenne kroppen lande igjen. Å finne tilbake til den indre tryggheten – pust for pust.
Comentarios